Database Management System MCQ questions and answers | Updated 1000 MCQ

Get all the latest most frequently asked Database Management System multiple choice questions and answers in interview, aptitude and GATE exams.

01) What does a ROLLBACK do?

  1. No action
  2. undo’s the transactions before commit
  3. clears all the transactions
  4. redo’s the transactions before commit

Correct answer: No action

02) Database provides _____ to maintain the consistency during transaction.

  1. Atomic
  2. Commit
  3. Flashback
  4. None of the above

Correct answer: Atomic

03) A transactions completes its execution is said to be

  1. Aborted
  2. Committed
  3. Rollback
  4. None of the above

Correct answer: Committed

04) Which one of the below is used to get back all the transactions back after rollback?

  1. Flashback
  2. Commit
  3. Rollback
  4. None of the above

Correct answer: Flashback

05) Triggers are _____ generated when a particular operation takes place.

  1. Manually
  2. Automatically
  3. None of the above

Correct answer: Automatically

06) Triggers are supported in ___

  1. Delete
  2. Views
  3. Update
  4. None of the above

Correct answer: Views

07) OLAP stands for

  1. Online analytical progressing
  2. Online analytical processing
  3. Online Transaction processing
  4. None of the above

Correct answer: Online analytical processing

08) Data that can be modeled as ______ attributes and ____ attributes are called Multidimensional data.

  1. NULL and measure
  2. measure and large
  3. dimension and measure
  4. none of the above

Correct answer: Data that can be modeled as dimension attributes and measure attributes are called Multidimensional data.

09) Which of the below join operations do not preserve non-matched tuples?

  1. Inner join
  2. left outer join
  3. Right outer join
  4. None of the above

Correct answer: Inner join

10) The process of viewing the cross-tab with a fixed value of one attribute is _____.

  1. Commit
  2. Dicing
  3. Slicing
  4. none of the above

Correct answer: Slicing