MCQ questions and answers on Operating System | OS interview questions

Get all the latest MCQ questions and answers on Operating system. We cover all the most important topics in operating system that is process, distributed communication, deadlocks, memory management(MM), I/O systems, process synchronization, RTOS, multimedia systems, security, protection and also on distributed file systems. Here, you will get all the MCQ questions on OS from basics to advance level.

Operating system acts as an interface between user application programs and hardware

01) To access services of the operating system an interface is provided by the _____

  1. Library
  2. API
  3. System Calls
  4. Assembly instructions

Correct answer: System Calls

02) Which of the following is not true?

  1. Kernel is the central core of the OS
  2. Kernel is the part of OS to load into memory during booting(while starting PC)
  3. Kernel is made of various modules which can not be loaded in running OS
  4. Kernel remains in the memory during the entire computer session

Correct answer: Kernel is made of various modules which can not be loaded in running OS

03) Uniprogramming systems which allow only _____execution at a time

  1. one process
  2. two process
  3. five process
  4. none of the above

Correct answer: one process

04) Which of the following does not contain a PCB(Process Control Block)?

  1. Stack
  2. Code
  3. Data
  4. Bootstrap program

Correct answer: Bootstrap program

05) Which of the following does not belong to queues for processes?

  1. PCB queue
  2. Job queue
  3. Device queue
  4. Ready queue

Correct answer: PCB queue

06) Which process can be affected by other processes executing in the system?

  1. Child process
  2. Parent process
  3. Cooperating process
  4. Initial process

Correct answer: Cooperating process

07) Restricting the child process to a subset of the parent’s resources prevents any process from overloading the system by creating _______

  1. a lot of sub-processes
  2. a parent process
  3. Cooperating process
  4. Initial process

Correct answer: a lot of sub-processes

08) _____ allows processes to communicate and synchronize their actions

  1. Communication
  2. Intrt communication
  3. Interprocess communication
  4. deadlock

Correct answer: Interprocess communication

09) _____ are used for communication between two processes on separate systems

  1. Remote procedure calls
  2. Remotely systems
  3. Systems calls
  4. None of the above

Correct answer: Remote procedure calls

10) The initial program that is run when the computer is powered on(start-PC) is called _____

  1. Round program
  2. boot program
  3. boot loader
  4. bootstrap program

Correct answer: bootstrap program