Operating system questions and answers pdf | MCQ on OS part 2

Get all the latest MCQ questions and answers on operating system you can download it in PDF. Below are the most frequently asked multiple choice questions on operating system.

01) Dispatcher module gives control of the CPU to the process selected by the _____

  1. Short-term scheduler
  2. Long-term scheduler
  3. System Calls
  4. Assembly instructions

Correct answer: Short-term scheduler

02) CPU scheduling is the basis of _____ operating systems

  1. multiprocessor systems
  2. multiprogramming
  3. larger memory sized systems
  4. none of the above

Correct answer: multiprogramming

03) Round robin scheduling falls under the category of _____

  1. non-preemptive scheduling
  2. preemptive scheduling
  3. none of the above

Correct answer: preemptive scheduling

04) Which is the most optimal scheduling algorithm?

  1. SJF – [Shortest Job First]
  2. FCFS – [First Come First Served]
  3. RR – [Round Robin]
  4. None of the above

Correct answer: SJF – [Shortest Job First]

05) Concurrent access to shared data may result in data _____

  1. Insecurity
  2. Consistency
  3. Inconsistency
  4. None of the above

Correct answer: Inconsistency

06) An un-interruptible unit is known as _____

  1. single
  2. atomic
  3. static
  4. none of the above

Correct answer: atomic

07) What will happen if a non-recursive mutex is locked more than once?

  1. aging
  2. static
  3. deadlock
  4. starvation

Correct answer: deadlock

08) _____ problem is also known as producer-consumer problem

  1. Readers-writers problem
  2. Dining-philosophers problem
  3. Bounded buffer
  4. none of the above

Correct answer: Bounded buffer

09) A monitor is a type of ___ level synchronization construct

  1. high
  2. low
  3. standard
  4. None of the above

Correct answer: High

10) A collection of instructions that performs a ______ function is called transaction.

  1. single logical
  2. double logical
  3. hash
  4. All of the above

Correct answer: single logical